Over het ontstaan van soorten

Charles Robert Darwin staat bekend als de grondlegger van de evolutietheorie. Darwin ontdekte als eerste dat de evolutie van soorten wordt gedreven door natuurlijke selectie. Nadat zijn hoofdwerk On the Origin of Species (over het ontstaan van soorten) in 1859 verschenen was werd die theorie na verloop van tijd geaccepteerd door de wetenschappelijke gemeenschap en in de moderne tijd zijn heel veel mensen zijn met dit idee bekend of vertrouwd. Zijn theorie verklaart hoe het komt dat er zoveel soorten zijn en waardoor die soorten in de loop van de tijd veranderen.

Charles Darwin en de evolutie van de mens

Daarmee is de kous natuurlijk niet af, want Darwins theorie doordrong de wetenschap er van meet af aan scherp van dat ook de mens geëvolueerd moet zijn. Als alle levende organismen zijn geëvolueerd, dan kan er op logische gronden geen uitzondering voor de mens als levend wezen worden gemaakt. Dat was voor velen in het Victoriaanse tijdperk waarin Darwin leefde nog een fiks aantal stappen te ver en voor veel mensen is dat in de moderne tijd nog steeds het geval. Echter, voor verreweg de meeste wetenschappers en talloze wetenschappelijk denkende mensen staat tegenwoordig toch wel vast dat de mens als een evolutionair verschijnsel moet worden beschouwd. Dat wil echter niet zeggen dat daarmee ook de vraag hóe de mens is geëvolueerd beantwoord is. Integendeel, het is zelfs zo dat je zou kunnen stellen dat ondanks een grote hoeveelheid belangwekkende feiten die in de afgelopen anderhalve eeuw boven water zijn gekomen, zoals vele honderden fossielen, talloze archeologische vondsten en sinds kort ook stokoud gereconstrueerd DNA, het grote verhaal steeds verder uit beeld is geraakt. Darwin durfde het in 1871 in zijn boek The Descent of Man (De afstamming van de mens) nog aan om ondanks een enorm gebrek aan feiten onze evolutie breed te schilderen en het is absoluut verbluffend hoe vaak hij het naar mijn mening bij het rechte eind had of in de juiste richting dacht. Nadien is men het spoor heel vaak behoorlijk bijster geraakt. In deze tijd zijn we weer terug in de eerste voetsporen van de oude meester, maar ligt de focus van de wetenschap heel vaak op kleine feitjes die tot op de bodem worden uitgezocht. Dat is heel interessant en deze berichten halen geregeld het nieuws, maar als lezer weet je helaas vaak niet wat je ermee moet. Het enige dat je zeker weet is dat je na lezing niet veel wijzer bent geworden en blijf je zitten met vragen zonder antwoorden.

Onze evolutie verklaard

400.000 GENERATIES is anders. Dit boek vertelt met de feiten als basis een verbindend wetenschappelijk verantwoord verhaal dat de evolutie van de mens vanaf zijn ontstaan tot heden volledig en sluitend verklaart. Dat is voor het eerst in de geschiedenis, geen enkel boek ter wereld ging het daarin voor. Na lezing weet je waardoor we onze belangrijkste en meest onderscheidende kenmerken hebben verworven: ons naakte vel, monogamie in grote groepen, rechtop lopen, taal en grote hersenen en nog heel veel meer. Nieuwe berichten in de media kun je daardoor eindelijk fatsoenlijk op hun merites beoordelen. Zo krijgen de feiten betekenis en kunnen we onze evolutionaire geschiedenis eindelijk begrijpen. Dat maakt 400.000 GENERATIES uniek.

Heb je een vraag?

Stel hem gerust met behulp van het contactformulier.

400.000 GENERATIES. Het verhaal van ons allemaal. Ook van jou.

Bestel het boek